Nood aan halfverharding voor uw tuin? Kom uw split, kiezelstenen of grind kopen bij Ceragres, ruim 40 jaar dé natuursteenspecialist in de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. We leveren uw grind in de gewenste steensoorten, kleuren, formaten en hoeveelheden op een tijdstip dat u past. Samen geven we uw tuin, terras, oprit, vijver of bloemenperk zo een naturelle finishing touch.

Wit Mh Clerckx Sandrine 0v1a1385 Bewerkt

Ga voor grind en creëer een bevallige groene oase

Grind, kiezelstenen, kiezels, siergrind, steenslag, split, siersplit … Het zijn allemaal gangbare termen voor de decoratieve en kleine steentjes die u regelmatig terugvindt in zowel kasteeltuinen, parken, parkings als privétuinen. Bij Ceragres verwerken we verschillende steensoorten tot grind en split. Zo wordt uw tuin in 1-2-3 gezegend met een natuurlijke charme en een sierlijke toets.

Tegel Vietnamese Blauwsteen Vinh Blue Gezandstraald 50 X 50 X 2.0cm 2

Grind en kiezels vs. steenslag en split

De termen grind, kiezelstenen, kiezels, siergrind, steenslag, split en siersplit worden vaak door elkaar gehaald, maar er is wel degelijk een verschil op het vlak van vorm. Waar grind en kiezels mooi rond zijn (door een natuurlijk ontstaansproces of kunstmatige fabricage), zijn steenslag en split hoekig en puntig (door mechanisch breken van de steen). Alle types worden echter gecategoriseerd onder de noemer ‘halfverharding’, aangezien ze tussen een zacht en verhard oppervlak in zitten.

Waarvoor kunt u kiezels gebruiken?

Grind is een bijzonder dankbaar materiaal en kent een ruim toepassingsgebied. Hieronder sommen we even de voornaamste toepassingen op, maar wees gerust zo creatief als u zelf wilt. Nood aan wat inspiratie of tuintips? Vraag advies aan onze natuursteenexperten.

Met grind kunt u moeiteloos een tuinpad, parking, oprit of terras aanleggen. De halfverharding  zorgt voor een iets speelser effect dan bijvoorbeeld gewone tuintegels of waaltjes. Grind geeft daarnaast een creatieve draai aan uw andere of reeds bestaande tuinbestrating. Laat het bijvoorbeeld matchenof net mismatchen – met uw zwembadboord, tuinafboording, buitentrap, stapelblokken of stapstenen. Uw tuin een éxtra Franse en zomerse twist geven? Grind leent zich eveneens perfect voor de aanleg van een petanquebaan. Let’s roll!

U kunt ook de planten in uw bloemenbed omringen met gracieuze kiezelsteentjes of gedurfd split. U geeft uw bloemenperk zo niet enkel een elegantere uitstraling, maar beschermt het eveneens als u voor lavasplit of lavakorrels kiest. Lavasteen gaat namelijk onkruidgroei tegen, realiseert een constante temperatuur en reguleert de hoeveelheid vocht in de bodem.

Lavasplit of lavakorrels vormen niet enkel de ideale match voor uw bloemenbed, maar ook voor uw tuinvijver. Met zijn typisch bruin-grijze kleuren past lavasteen naadloos bij een authentieke vijver. Maar dat is niet alles. Lavasteen zorgt er namelijk voor dat het water in uw vijver op een natuurlijke wijze gefilterd wordt. Door de poreuze structuur zit lavasteen boordevol goede bacteriën, mineralen en micro-organismen die de plantengroei bevorderen, schimmelvorming voorkomen en het vijverwater gezond en algenvrij houden.

Grind wordt ook vaak gelegd bovenop de dakbedekking van platte daken. Dakgrind oogt mooier dan louter roofing of EPDM, zeker als het om een dakterras gaat, en zorgt er bovendien voor dat de dakbedekking niet wegwaait. Belangrijk hierbij is wel dat de kiezelstenen rond genoeg zijn, zodat er geen putjes en dus lekkages ontstaan. Steenslag of split wordt met andere woorden niet op daken geplaatst.

De voordelen van grind in uw tuin

Grind, siergrind, kiezels of kiezelstenen worden maar al te vaak gekozen als halfverharding in de tuin en dat hoeft niet te verbazen. Grind brengt namelijk een heleboel voordelen met zich mee:

  • Grind doet wonderen voor uw tuin. Deze halfverharding geeft hem de look-and-feel die u wenst, van klassiek en rustiek over modern en strak tot zelfs zuiders en mediterraans.
  • Grind aanleggen is relatief betaalbaar. Kiezels zijn namelijk iets budgetvriendelijker dan terrastegels, waaltjes of flagstones bijvoorbeeld en gaan bovendien jarenlang mee. U zult ze dus niet snel moeten vervangen.
  • Grind is vlot en snel aan te leggen, zelfs als u geen handige doe-het-zelver bent met groene vingers. Grind is bovendien eenvoudig te onderhouden. Af en toe harken om bladeren of onkruid te verwijderen en klaar is kees.
  • Grind is beschikbaar in alle natuursteensoorten en kleurschakeringen, zowel bontgekleurd als egaal gekleurd.
  • Grind bestaat uit losse korrels en werkt daardoor waterdoorlatend en drainerend. Hierdoor vindt bijvoorbeeld regenwater makkelijker een ontsnappingsroute en daalt de kans op plasvorming.
  • Grind valt perfect te combineren met andere tuinelementen en kan zelfs later hergebruikt worden op andere plekken in uw tuin.

Hoe kunt u best grind aanleggen?

Grind aanleggen is vrij eenvoudig. Maak uw ondergrond eerst en vooral vlak en plaats een wortelwerende folie om onkruidgroei tegen te gaan. Strooi er vervolgens een laag grind op van 8 tot 10 cm en stamp het geheel aan met een tuinrol. Nadien blijft er een laag grind over van 5 tot 7 cm. Werk uw halfverharding tot slot mooi af met een boordsteen. Zo vermijdt u dat het grind bijvoorbeeld te pas en te onpas uw tuin in rolt.

Img 20230614 093747

Ceragres: minutieus maatwerk volgens uw tuinplannen

Grind of andere tuinbestrating nodig voor uw outdoorproject? Ceragres levert de gewenste materialen volledig op basis van uw tuindesign. Van grind, terrastegels, zwembadboorden en tuinafboording tot traptreden, stapelblokken, flagstones en waalformaatklinkers. Indien u zelf niet over zo’n tuinplan beschikt, kunnen onze specialisten dit voor u voorzien. Samen denken we dan na over een optimale tuininrichting. We garanderen steeds een flexibele aanpak, snelle service, scherpe prijs en begeleiding op maat.

Split, kiezelstenen of grind kopen?

Contacteer Ceragres