Naast terrastegels, kiezelstenen en flagstones vindt u bij Ceragres ook waaltjes of waalformaatklinkers om uw tuinpad, oprit of terras aan te leggen. Zo creëert u moeiteloos een elegant, smaakvol en stijlvol tuinplaatje. Ons deskundige team levert uw waaltjes in de gewenste natuursteensoort en hoeveelheid, met de gewenste oppervlakteafwerking, op het gewenste moment.

Ontdek ons aanbod!

Vietnam Blue Closeup

Vietnam Blue
Geschuurd & gezaagd

meer info

Vietnamese Basalt Trapblok 100 X 35 X 15 Gevlamd Geborsteld (2) Overview

Vietnam Basalt
Gekloven

meer info

Ceragres 176341 Kandla Grey Overview

Kandla
Gekloven

meer info

Kasseien Indische Raja Black 20 X 14 X 5 7cm 1 Overview

India Raja Black
Gekloven

meer info

Tegel Griekse Kavala Flagstones X 3 5cm 2 Overview

Greek Kavala
Gekloven

meer info

Pierre De Forge Mixed Overview

Muschelkalk Mix
Gezaagd

meer info

Trav Noce Gezaagd Kopie

Travertino Noce
Gezaagd

meer info

Pietra Di Rapolona Fine Sandblasted

Wat zijn waaltjes of waalformaatklinkers?

Waaltjes of waalformaatklinkers kennen reeds een lange geschiedenis, maar zijn de dag van vandaag nog steeds razend populair dankzij hun ruime inzetbaarheid en tijdloze uitstraling. Het zijn slanke, langwerpige klinkers met een vast formaat van ongeveer 20 x 5 x 6 cm. De naam is ontstaan omdat dit formaat geproduceerd werd door steenfabrieken aan de oevers van de Waal, een rivier te midden van Nederland. Het waalformaat werd doorheen de jaren een succesvol standaardformaat voor o.a. bakstenen, kalkzandstenen, betonstenen en tegels.

Pierre De Forge Mixed Waaltjes

Waaltjes in alle steensoorten, afwerkingen en kleuren

True, qua afmetingen heeft u bij waaltjes geen keuze. Maar op het vlak van steensoort, kleur en afwerking kunt u werkelijk alle kanten op. Ceragres levert waalformaatklinkers in zowel graniet, kalksteen, blauwsteen, basalt, lavasteen en travertijn. Bent u verzot op waaltjes met fossiele resten of aders, een vurig rode of mediterraans witte kleur, een compacte of poreuze structuur? In ons assortiment vindt iedereen iets van zijn gading. We kunnen uw klinkers in waalformaat bovendien finetunen met een gezandstraalde, geborstelde of gevlamde afwerking. Zo personaliseert u de waaltjes écht volledig, tot op de allerlaatste millimeter. Geen idee wat te kiezen? Vraag gerust raad aan de Ceragres-professionals om de knoop door te hakken.

De populairste legverbanden voor tegels en klinkers

Wilt u een parking, tuinpad, oprit of terras aanleggen met waaltjes? Dankzij hun strategische design kunnen waalformaatklinkers in werkelijk alle patronen en richtingen gelegd worden. We overlopen hieronder graag even de meest gekozen legverbanden voor bestrating zoals tegels en klinkers. Bij alle patronen kunt u naar hartenlust variëren met steensoorten, afwerkingen en kleurnuances.

Bij een halfsteenverband verspringen de waaltjes steeds een halve steen per rij. Dit verband kan snel en makkelijk gelegd worden en komt daarom het meest voor. Het wordt vooral gebruikt voor terrassen, tuinpaden en voetpaden, maar ook bakstenen in gevels worden doorgaans op deze manier geplaatst.

Bij een visgraatverband worden de waaltjes in 45 graden ten opzichte van elkaar gelegd. Het legpatroon is bijzonder stabiel en daardoor zeer geschikt voor intensief gebruik. Gaat u binnenkort uw oprit aanleggen? Dan zijn waaltjes in visgraatverband dus een perfecte keuze.

Het keperverband lijkt op het visgraatverband, maar de waaltjes liggen om en om een kwartslag ten opzichte van elkaar én de V-vorm staat haaks op de rijrichting. Net zoals het visgraatverband kent het keperverband een enorm hoge stabiliteit en belastbaarheid, waardoor het ideaal is voor bijvoorbeeld opritten, parkings of drukke straten.

Het elleboogverband is een variant op het keperverband. Bij het elleboogverband worden de waaltjes namelijk haaks op elkaar gelegd, net zoals bij het keperverband. Zo wordt een L-vorm gecreëerd en ontstaan er als het ware ‘ellebogen’. Bij het elleboogverband liggen de waaltjes echter recht, volgens de rij- en straatrichting, terwijl die bij een keperverband diagonaal liggen. Een elleboogverband is opnieuw een heel sterk patroon die een hoge belasting moeiteloos trotseert.

Bij een blokverband worden vierkanten of blokken gecreëerd met 2 tot 4 waaltjes. De waaltjes in een blok kunnen horizontaal, verticaal, diagonaal of verspringend gelegd worden. Het aangrenzende blok wordt dan 90 graden gedraaid en ertegenaan gelegd. Een blokverband is een iets zwakker verband, waardoor het minder geschikt is voor de aanleg van een oprit bijvoorbeeld.

Bij het molenwiekverband worden 4 waaltjes rondom één vierkante steen geplaatst. Deze vierkante steen heeft vaak een andere kleur dan de waalformaatklinkers. Het eindresultaat lijkt op de wieken van een molen, vandaar de naam.

Tegel Griekse Kavala Flagstones X 3 5cm 2 Realisatie 2
Tegel Griekse Kavala Flagstones X 1 3cm 1 Realisatie 1
Kasseien Indische Raja Black 20 X 14 X 5 7cm 1.jpg

Ceragres: piekfijn maatwerk voor uw tuinproject

Bij Ceragres voorzien we ruim 40 jaar terrastegels, zwembadboorden, tuinafboording, traptreden, kiezelstenen, stapelblokken, stapstenen en waaltjes op maat. In ons eigen atelier transformeren onze specialisten geïmporteerde natuurstenen en keramiek tot minutieuze custom-made tuinverharding. We bieden onze service aan zowel zwembadbouwers, tuinarchitecten, tuinaannemers als particulieren uit de Benelux, Frankrijk, Duitsland en Zwitserland. Ons ultieme doel? Gazons, terrassen, tuinpaden en opritten omvormen tot authentieke blikvangers waarvan u of uw klanten jarenlang de vruchten plukken.

Natuursteen waaltjes kopen voor uw tuin of oprit?

Get in touch